Een GPX bestand kan je meestal ontvangen van de organisator van een toertocht (fiets, MTB, loop, ...).

Soms krijg je een KML bestand, en zou je dit bestand online moeten converteren naar een GPX bestand. Dit kan bijvoorbeeld via https://mygeodata.cloud/converter/kmz-to-gpx

Het is ook mogelijk om zélf GPX bestanden te maken. Hiervoor bestaan alweer tal van diensten, maar tonen het gebruik via deze tool: https://ridewithgps.com/

1. Maak een gratis account aan --> SIGN UP.
  2. Als je account is aangemaakt, kan je inloggen --> LOG IN
  3. Klik op "Plan" om een route te plannen
  4. Zoom naar de juiste locatie via de kaart, of gebruik "jump to a location"
  5. Klik op je start locatie.
  6. Vanaf nu moet je klikken langs het parcours. Er zal dan een route worden getekend tussen de punten. Soms kan het zijn dat de lijn een andere route neemt dan je verwacht. Dan moet je rechts in het scherm aanduiden dat je lijnen wilt tekenen ("DRAW LINES") in plaats van de weg te volgen ("FOLLOW ROADS"). Je moet ook instellen of het een route is voor wandelaars, fietsers of auto's.
  7. Als je meer offroad gaat (lopen/MTB), dan kan het zinvol zijn om DRAW LINES te selecteren.
  8. Als je fout hebt geklikt, kan je op "UNDO" klikken.
  9. Als je klaar bent, dan klik je op "SAVE" zodat je de route kan opslaan.
  10. Geef de route een naam, zet deze route private of publiek, dat kies je zelf.
  11. Als de route is opgeslagen, kan je deze exporteren.
  12. Scroll naar beneden tot je GPX ziet. Nu kan je het GPX bestand opladen.

Hieronder vind je een bijlage die toont hoe een route getekend, gesaved en geëxporteerd kan worden. Download de bijlage en open deze bijvoorbeeld in Google Chrome om te bekijken.